dag 5

fredag

Introduktion

Saml børnene og sig, at det i dag er sidste dag i Stærke Sammen-ugen, men at det er meningen, at I stadig skal arbejde med Stærke Sammen en gang i mellem. Fortæl også, at I har en hel masse lege parat, som I endnu ikke har prøvet. De ligger i Stærke Sammen-kassen, og børnene kan være med til at vælge, hvilke lege, de gerne vil prøve.  Fortæl, at dagens program minder om det, I lavede i går. I skal begynde med ’Mærk dig selv’, så skal I læse ’Hemmeligheder’ men denne gang skal børnene hjælpe dig med at huske historien, inden I slutter af med Stærke Sammen-sangen. 
 
Tidsforbrug: 1,5-2 time 

ØVELSE 1 - 'MÆRK DIG SELV'

Materialer til øvelsen

  • Oplæsningsarket: “Mærk dig selv”. 
  • Eventuelt et roligt stykke musik, som I kan afspille i baggrunden, mens øvelsen bliver læst op. Hvis I vælger at bruge et stykke musik, skal det kun være melodi og ingen sang.  
  • Eventuelt puder eller underlag til at ligge på. 

Formål med øvelsen

At børnene lærer at slappe af, mærke sig selv, at få en bevidsthed om deres egne kroppe og på sigt bliver gode til at mærke egne grænser. 

Denne øvelse er gennemgående i hele Stærke Sammen-materialet, og I vil derfor arbejde med den hver gang, I arbejder med materialet. Når børn i en tidlig alder lærer at mærke deres egne kroppe, bliver det nemmere for børnene at identificere ting, som de ikke synes er rare, og som overskrider deres personlige grænser. 

Beskrivelse af øvelsen

Børnene skal røre ved den kropsdel, du nævner (eksempelvis en arm). Øvelsen inddrager følesansen, og styrker børnenes motorik og kropsbevidsthed. Det kan være svært for især de yngste børn, at røre en kropsdel mens den bliver nævnt – så det er vigtigt, ikke at gå for hurtigt frem. Øvelsen bidrager til, at børnene lærer at mærke sig selv. 

 Øvelsesvejledning - sådan gør du 

  1. Bed børnene om at sætte sig eller lægge sig ned på gulvet. De enkelte børn bestemmer selv, hvad de synes er rarest.
  2. Fortæl børnene, at I nu skal lave en øvelse, hvor I skal lære jeres kroppe at slappe helt af. 
  3. Fortæl børnene, at du vil læse øvelsen op (eventuelt med rolig musik i baggrunden), og at børnene skal prøve at gøre det, som du fortæller dem. Det kan for eksempelvis være at røre ved armen.
  4. Fortæl børnene, at de kun skal mærke på sig selv og altså ikke røre ved hinanden.
  5. Fortæl børnene, at de selv bestemmer, om de vil have åbne eller lukkede øjne – alt efter, hvad de synes er rarest.
  6. Læs øvelsen op for børnene langsomt og roligt, så de har tid til at mærke sig selv og lade roen falde over sig. Vis eventuelt på dig selv, hvordan børnene skal gøre. 

             

            ØVELSE 2 - HEMMELIGHEDER

            Materialer til øvelsen

            Mål med øvelsen

            At give børnene en dybere forståelse af historien og styrke deres samhørighedsfølelse i forhold til at være fælles om bogen.

            Beskrivelse af øvelsen

            Denne gang skal børnene deltage mere aktivt i oplæsningen/genfortællingen af ’Hemmeligheder’. Ud fra bogens billeder skal børnene bidrage til at fortælle historien, eksempelvis ved på skift at fortælle, hvad der sker på billederne. Ved at arbejde med bogen på denne måde styrker I desuden børnenes sproglige udvikling, deres koncentration og deres forståelse af turtagning.

            Øvelsesvejledning - sådan gør du

            1. Fortæl børnene, at I nu skal læse ‘Hemmeligheder’ igen.
            2. Denne gang skal børnene selv fortælle historien, som de synes, ud fra billederne i bogen.
            3. Lad så vidt muligt alle børnene deltage i at fortælle historien – og brug gerne jeres talerør, så kun den, der har talerøret, må fortælle, hvad de ser og kan huske.
            4. Skab klare rammer for børnene i forhold til, hvor meget de skal fortælle – for eksempel at de fortæller om et billede hver, eller at to børn fortæller sammen.
            5. Når børnene har fortalt historien ud fra billederne, og I har snakket om deres version, læser du bogen højt for børnene en sidste gang.
            6. Spørg børnene, hvad de bedst kan lide ved historien. Tag gerne en runde, hvor talerøret går fra barn til barn, så alle får mulighed for at svare. 

                                   

                                  TIPS TIL ØVELSEN

                                  Spørg meget gerne interesseret ind til børnenes udsagn. Det er vigtigt, at du anerkender og hæfter dig ved det, børnene synes, er det bedste eller vigtigste ved historien. Det skaber nærhed og tætte relationer, når børnene kan mærke, at du interesserer dig for deres svar.  

                                  ØVELSE 3 - STÆRKE SAMMEN-sangen

                                  Materialer til øvelsen 

                                  • Stærke Sammen-sangen (eventuelt også tekst og akkorder).
                                  • Udstyr til at afspille Stærke Sammen-sangen med tilhørende video (eksempelvis en tablet).  

                                  Formål med øvelsen
                                  At børnene gennem sang lærer om deres ret til at sige fra, hvis nogen gør noget ved dem, som ikke er rart.  

                                  Beskrivelse af øvelsen
                                  Sangen er skrevet på en enkel melodi, så den er nem at synge med på. Derudover er der lavet simple fagter, som bliver vist på video af børn i 6-7-årsalderen. På den måde kan de mindre børn lære af de ældre børn, og de ældre børn kan spejle sig i jævnaldrende.    

                                  Sangen er, ligesom kropsøvelsen ‘Mærk dig selv’, en fast del af materialet. I skal synge sangen og lave fagterne sammen, hver gang I arbejder med Stærke Sammen-materialet. For de små børn er det måske i begyndelsen bare en sangleg med sjove fagter. Efterhånden som børnene synger sangen igen og igen, vil de forhåbentligt forstå, at sangen handler om deres basale rettigheder. Målet er, at sangen på sigt lærer dem at sige fra, hvis der nogen, der gør noget ved deres kroppe, som de ikke kan lide. Samtidig lærer de også at sige det til andre, hvis der er noget, der føles forkert, og som de ikke kan lide.   

                                  Øvelsesvejledning - sådan gør du

                                  1. Saml børnene i en rundkreds.  
                                  2. Fortæl, at nu skal I lære en sang, som I kommer til at synge, hver gang I laver Stærke Sammen-lege og øvelser. 
                                  3. Først skal I høre og se sangen – det er nemlig en sang, hvor I skal gøre noget med jeres kroppe, imens I synger.  
                                  4. Afspil Stærke Sammen-sangen med fagter for børnene. 
                                  5. Afspil gerne sangen et par gange, og prøv, om I kan gøre de samme ting, som børnene i videoen.