Viden og redskaber Mobningens ABC
Fagbog

Mobningens ABC

På denne side kan du finde bogen ‘Mobningens ABC’ - en fagbog målrettet børn på mellemtrinnet, som gør eleverne klogere på, hvad mobning er. 

‘Mobningens ABC’ er skrevet af mobbeforsker Helle Rabøl Hansen, og bygger på hendes viden om mobning og historier fra det virkelige liv. Helle Rabøl Hansen er Danmarks førende forsker inden for mobning, og i bogen forklarer hun, hvad mobning er, og hvilke konsekvenser mobningen kan have for klasser, der rammes af mobning.

Bogen indeholder ligeledes fire noveller, der omhandler børn, som har været udsat for mobning. Alle novellerne er skrevet af forfatter og psykolog, Renée Toft Simonesen. Novellerne tager udgangspunkt i autentiske casebeskrivelser, der på hver deres måde behandler mobning og giver rig mulighed for diskussion og refleksion i klassen.  To af novellerne, ‘Jeg tør godt!’ og ‘Så ses vi...’, findes også som lydfiler.

Download bogen 'Mobningens ABC (pdf)

Lyt til novellen 'Så ses vi...'
Opgaver til novellen 'Så ses vi...'

Lyt til novellen 'Jeg tør godt'
Opgaver til novellen 'Jeg tør godt

udfordringen

Som supplement til 'Mobningens ABC' har Red Barnet i samarbejde med Chroma Film produceret filmen 'Udfordringen (1-4)'. Her møder man en gruppe børn, der udfordrer hinanden til at overtræde egne og andres grænser for at føle sig som en del af fællesskabet. Udfordringerne har både store konsekvenser for børnene selv og deres klassekammerater. Kortfilmen består af fire dele, der hver varer cirka 6-8 minutter:

Udfordringen - del 1 (06:42 minutter)

Udfordringen - del 2 (07:15 minutter)

Udfordringen - del 3 (06:31 minutter)

Udfordringen - del 4 (07:42 minutter)

Se kortfilmens fire dele nedenfor.

EFTERSPILLET

'Efterspillet' en del af Mobningens ABC og opfølger til filmen 'Udfordringen' fra 2016. Begge film handler om mobning mobningens mekanismer. 'Udfordringen' har fokus på gruppedynamikker, mens 'Efterspillet' tager udgangspunkt i en persons oplevelse.

Herunder kan du novellefilmen 'Efterspillet'. Filmen handler om mobning og sorg. Hovedpersonen er Eske, der efter sin mors død flytter ind hos sin mormor. Han oplever store problemer i skolen og får tilknyttet en pædagog, som han i første omgang ikke har lyst til at være sammen med. 

Fagteksten af Helle Rabøl Hansen er en kort og præcis redegørelse for, hvad mobning er, og hvilke konsekvenser mobning kan have for den enkelte i et fællesskab. Den viden, eleverne får ved at læse fagteksten om mobning, kan de bruge i arbejdet med både novellerne og de tilhørende kortfilm. Derved højnes udbyttet af den samlede undervisning. 

Du kan downloade fagbogen her på siden. Du kan også bestille eksemplarer via CFU

Forside af bogen 'Mobningens ABC'

Om samarbejdet 

Bogen 'Mobningens ABC' er udgivet med støtte fra VELUX FONDEN og Børne- og Undervisningsministeriet. 

Chroma Film har produceret de fire kortfilm 'Udfordringen (1-4)' i samarbejde med Red Barnet. Kortfilmene er produceret med støtte fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, VELUX FONDEN og H.M. Dronning Marys Fond.