Tilgængelig døgnet rundt
Introduktion
Mini-forløbet 'Tilgængelig døgnet rundt' handler om konstant tilgængelighed og online-stress. Intentionen med materialet er, at eleverne bliver mere bevidste om, hvad konstant tilgængelighed online betyder for dem selv og for deres måde at være sammen med familie og venner på.
Forløbet tager cirka 2 gange 1 lektion at gennemføre i klassen, samt den tid eleverne bruger hjemme på hjemmeopgaven.
Formål
Formålet er, at eleverne reflekterer over deres digitale liv, og at de får mulighed for at tale konstruktivt om det, med deres forældre. Der er lagt op til, at eleverne får en hjemmeopgave, hvor de skal interviewe en af deres forældre, og at I derefter følger op på det i klassen.
Fælles mål:
Arbejd fx med ’Tilgængelig døgnet rundt’ i dansk under kompetenceområdet 'kommunikation'. Forløbet giver eleverne god mulighed for at arbejde i forskellige positioner som beskrevet under det tværfaglige emne ’IT og medier’.
Aktivitet 1
Fælles samtale i klassen
20-25 minutter
Forklar eleverne, at I skal tale lidt om deres onlineliv, og hvad det betyder, at de har mulighed for at være online stort set hele døgnet. Fortæl også, at de bagefter får en hjemmeopgave, som involverer den ene af deres forældre, og at I bagefter skal følge op på opgaven i klassen.
Du kan indlede med at stille disse spørgsmål, som eleverne fx kan besvare ved hurtig håndsoprækning. Du kan også vælge at plotte dem ind i en mentimetermåling (eller lignende), som eleverne besvarer anonymt og hvor I derefter kan se, hvordan svarene fordeler sig på smartboardet.
Aktivitet 2
Interview med en forælder
15-20 minutter (+ hjemmeopgave)
Gennemgå hjemmeopgaven grundigt i plenum, så rammen for interviewet og den efterfølgende opgave er klar for alle. Eleverne kan enten skrive svarene ned, eller de kan optage lyden som et memo/filme deres interview – alt efter, hvad der giver bedst mening.
Opsamling
45 minutter
Saml fx op på elevernes interviews ved at lade dem drøfte disse spørgsmål i mindre grupper:
- Hvordan var det at interviewe jeres forældre?
- Var der spørgsmål, I ikke havde lyst til at stille?
- Hvis ja: Hvorfor havde I mon ikke lyst til at stille netop de spørgsmål?
Bed derefter grupperne om at skrive et realistisk og fornuftigt bud på hvordan et sæt ’regler for mobil/skærmbrug’ kunne se ud. Hvis der er regler, som nogen, gerne vil have med, men som gruppen ikke kan blive enige om, kan eleverne notere dem på et særskilt ark, som de kalder P-pladsen.
Saml op i plenum ved at grupperne gennemgår deres regelsæt for resten af klassen. De andre grupper må ikke kommentere undervejs. Til sidst kan I kigge på, hvilke regler, der endte på P-pladsen og drøfte, hvorfor det mon lige præcis er de ting, som kan være svære at blive enige om.
Hvis klassen kan nå til enighed om et forslag til gode regler, kan du evt. notere det ned og sende det ud til forældrene med en kort opsamling på drøftelserne.
Opsamling i grupper/eventuelt i plenum.
Til forældre
Vi opfordrer til, at du på forhånd skriver ud til forældrene og adviserer dem om, at I kommer til at tale om elevernes onlineliv, og at du gerne vil bede dem bakke op om forløbet – helt konkret ved at de lader sig interviewe af deres barn.
Skriv også gerne, at du håber på, det munder ud i en konstruktiv og ikke fordømmende samtale, så de kan få talt om, hvordan de finder en god balance imellem online og offlineliv.