Digital dømmekraft
Introduktion
’Digital dømmekraft’ handler om nogle af de potentielt farlige situationer, som børn og unge kan støde på i forskellige internetfora, hvor deres nærmeste voksne kun sjældent kigger med. Vi har forsøgt at lave et forløb, der ikke unødigt skræmmer eleverne, men som alligevel gør dem opmærksomme på, at de skal være kritiske og passe på sig selv. Forløbet tager ca. 1-2 lektioner at gennemføre, og træner blandt andet elevernes evne til at risikovurdere situationer.
Formål
Formålet med 'Digital dømmekraft’ er at forebygge, at eleverne bliver udsat for hacking og digitale krænkelser. Målet er at oplyse eleverne uden at skræmme dem samt at lære dem at være kritiske internetforbrugere, der kan risikovurdere de situationer, som de havner i på nettet.
I forløbet arbejder eleverne med at:
- Kunne begå sig og gennemskue kommunikationsforholdene på internettet.
- Blive bevidste om mulige konsekvenser af forskellige typer adfærd på internettet.
- Få kendskab til hvilke regler der gælder i forhold til billeddeling på nettet.
- Få information om, hvor de kan søge hjælp, hvis de får behov for det.
Fælles mål:
Arbejd fx med ’Digital dømmekraft’ i dansk under kompetenceområdet 'kommunikation'. Forløbet giver eleverne god mulighed for at arbejde i forskellige positioner som beskrevet under det tværfaglige emne ’IT og medier’.
Her kan du i stedet gennemgå faktateksten om mobning (den i den farvede boks) eller vise dem og efterfølgende bede dem individuelt om at skrive en kort stil til dig, som du giver dem en fortrolig tilbagemelding på. I stilen kan eleverne fx skrive, om de oplever, at der er nogen i klassen, som er udsat for mobning eller lignende, og hvordan de oplever stemningen og fællesskabet i klassen.
Husk at fortælle eleverne, at I ikke kommer til at tale om stilene i fællesskab, men at de hver især får en personlig tilbagemelding, og at du måske vil tale med de andre lærere om dem, hvis noget overrasker dig.
Aktivitet 1
Bagsiden af internettet
20 minutter
Indled fx med at sige, at I i dag skal tale om nogle af de mere alvorlige ting ved internettet, som de skal være opmærksomme på.
Vis filmen 'Grandma Hackers' og brug den som en sjov og anderledes indgangsvinkel til at tale med eleverne om et emne, der ellers let bliver meget alvorligt. Filmen kan findes på enten Facebook eller Youtube, og du kan som lærer selv vælge, hvorfra du vil vise filmen.
Link til filmen 'Grandma Hackers' på Facebook.
Link til filmen 'Grandma Hackers' på Youtube (engelske undertekster).
Brainstorm i grupper:
Spørg derefter om, hvad de synes om filmen, og hvad de tror budskabet er?
Bed eleverne om at brainstorme over alle de slemme/farlige ting, de har hørt kan ske på nettet? Lad dem gerne arbejde i grupper, som du på forhånd har sat sammen.
Når tiden er gået, lister I alle tingene op på smartboardet/ tavlen og sammen kan I derefter se om I kan inddele farerne i nogle overordnede kategorier (fx hacking, ufrivillig billeddeling, grooming/børnelokkere, afpresning osv.).
Opsamling:
Saml op på den indledende samtale ved fx at stille nogle af disse spørgsmål i plenum.
- Hvad tænker I om hele den her liste af farer?
- Er det noget, I er optagede af?
- Hvad tror I, jeres forældre tænker om de her ting?
- Er det noget, I af og til taler med dem om? (hvorfor/hvorfor ikke?)
- Hvad gør I egentlig for at passe på jer selv, når I møder nye mennesker på nettet?
- Hvor meget tænker I i dagligdagen over at passe på jeres passwords og profiler på nettet?
- Hvad gør I allerede, for at undgå at andre kan få adgang til jeres konti?
Aktivitet 2
Riskovurdér en case
40 minutter
Eleverne skal i denne opgave risikovurdere forskellige cases og bagefter fremlægge deres risikoanalyser for hinanden.
Lad først eleverne arbejde med cases i grupper og saml derefter op med en fælles klassesamtale. Du kan selv vurdere, om alle grupper skal arbejde med alle cases, eller om du fordeler dem mellem grupperne.
Bed grupperne om at sætte sig godt ind i de forskellige cases.
Derefter skal de diskutere:
- Hvilket dilemma hovedpersonen står overfor?
- Hvad hovedpersonen skal være særligt opmærksom på i situationen? (hvorfor?)
- Hvor risikofyldt, situationen er? (vurdér på en skala fra 1-5 hvor 1 = ingen risiko og 5 = meget stor risiko)
Når grupperne er klar, samles I i plenum, hvor eleverne fremlægger deres konklusioner for hinanden. Giv plads til, at de kan stille hinanden spørgsmål, hvis de er uenige eller har brug for at få noget uddybet eller diskuteret.
Aktivitet 3
Hvad siger loven?
25 minutter
Som afslutning på forløbet skal I kigge lidt nærmere på, hvad lovgivningen siger, så eleverne kender reglerne for at dele privat indhold med andre på nettet.
På SletDet kan I finde en kort præsentation af alle de vigtigste regler for, hvad man må og ikke må i forhold til billeddeling mm. på nettet.
Vis eleverne det lille slide-show, du finder under ’Hvad må man - og hvad siger loven?’ og husk at spørge dem, om de forstår, hvad det betyder når der fx står ’intime billeder’. I kan også tale om, hvilke ’gråzoner’ der kan være, og at det er en god tommelfingerregel aldrig at dele noget, hvis man er det mindste i tvivl, om det vil være okay.
Spørg derefter eleverne, om der er noget, der kom bag på dem? Og om der er noget, de har behov for at undersøge nærmere?
Brug gerne et øjeblik på at vise dem rundt på hjemmesiden, så de kan se, hvor de fx kan søge hjælp og rådgivning, hvis de en dag får brug for det.
Slut af med at se en lille, kort film (2 min.), hvor nogle af Red Barnets ambassadører læser eksempler på henvendelser op, som er sendt til SletDet Rådgivningen.
Spørg eleverne om, hvilket indtryk filmen gør på dem, og rund emnet af med en opfordring til altid at fortælle det til nogen, hvis de oplever noget ubehageligt på nettet – også selvom de måske synes det er pinligt eller akavet.
Til forældre
Informér forældrene om, at I har talt om farerne på internettet, og at I også har talt om, hvad de kan gøre, hvis uheldet er ude, og de havner i en ubehagelig situation. Du kan evt. indsætte et link til Red Barnets forældresite, hvor der bl.a. er gode råd til, hvordan de kan tale med deres børn om digitale krænkelser eller linket til filmen med Red Barnets ambassadører, som du sluttede af med at vise i klassen.