Gennem en række øvelser bliver de ældste elever opmærksomme på egne og andres grænser, og får viden om, hvad man kan gøre, hvis man selv eller nogen man kender, bliver udsat for et seksuelt overgreb.
Introduktion
Når voksne skaber trygge rammer for at tale om svære og sårbare emner, giver det børn og unge bedre muligheder for at bryde tavsheden, hvis de går og holder på en svær hemmelighed. Arbejdet med Stærke Sammen kan hjælpe med at opdage de børn og unge, der måske har været udsat for seksuelle overgreb – og samtidig åbner materialet op for nogle snakke om eksempelvis grænser, som er relevante for hele elevgruppen.
Formål med materialet
Formålet med materialet er dels at give fagpersoner et materiale, som de kan bruge som afsæt til at tale med børn og unge om retten til ikke at blive udsat for seksuelle overgreb, og dels at vise eleverne, at det er muligt at tale om et emne, der typisk er meget tabubelagt. Målet er, at eleverne får viden om deres rettigheder og handlemuligheder, hvis de selve eller nogen der kender, er udsat for seksuelle overgreb. Desuden er formålet:
Materialets opbygning
Materialet består samlet set af tre dele: del 1 handler om fysisk og psykisk vold, del 2 handler om seksuelle overgreb og del 3 handler om digitale krænkelser. Dette er del 2 af Stærke Sammen, og dette materiale består af en velkomst, grundviden og fem øvelser, som giver eleverne indsigt i, hvad seksuelle overgreb er – og hvad man kan gøre, hvis man bliver udsat for overgreb. Vi opfordrer til, at I har gennemført del 1, inden I arbejder med del 2 – og at I desuden også arbejder med del 3 efterfølgende. Materialet indeholder også en ekstra-øvelse, som er valgfri og kan bruges, hvis du vurderer, at eleverne vil have godt af en lille pause mellem øvelserne.
Kobling til FN’s Børnekonvention
Alle Red Barnets materialer bygger på FN’s Børnekonvention. Dette materiale berører særligt følgende rettigheder:
Baggrund for materialet
Kun en lille andel af de børn og unge, der er udsat for seksuelle overgreb bliver opsporet af fagpersoner. Stærke Sammen gør det muligt at tale om tabuiserede emner og vise eleverne, at det er muligt at få hjælp. Stærke Sammen findes i forskellige versioner rettet mod børn i forskellige aldre. Der findes også udgaver til dagtilbud, indskoling og mellemtrin. I behøver dog ikke at have arbejdet med materialerne tidligere for at kunne bruge udskolingsmaterialerne.
Vigtig viden
Husk at orientere dig i ’vigtig viden’, når du forbereder dig. Her vil du nemlig blive gjort opmærksom på, om der skal bruges særlige remedier til en øvelse, eller om der er noget særligt, som du bør være opmærksom på.