Mediekonkurrence for skoler 2024 – elevsite
Elevsite

Mediekonkurrence for skoler

Velkommen til elevsitet for dette års Mediekonkurrence. Her kan I finde svar på ofte stillede spørgsmål, kontaktoplysninger og se Red Barnets materialer om konkurrencens emner grænser – og de fire underemner landegrænser, grænser for adgang til fællesskabet, personlige grænser og digitale grænser.   

Grænser er et lille ord med mange forskellige betydninger, og noget som de fleste forholder sig til dagligt. I Red Barnet synes vi, at det er vigtigt at lære om og forholde sig til egne og andres grænser. Vi er stolte af at være partnere i dette års Mediekonkurrence, og vi glæder os til at læse jeres aviser.  

Rigtig god fornøjelse.  

Om Red Barnet: Vi er verdens førende uafhængige børnerettighedsorganisation og Danmarks største børnerettighedsorganisation. Vi arbejder i Danmark og i flere end 116 andre lande, hvor vi kæmper for børns rettigheder.

Se vores materialer

Den første side på materialerne herunder er typisk information til lærerne. Den kan I bare springe over ved at klikke på knappen 'Start materialet'.  

Materialer om landegrænser 

Climate Action Himalya
Et interaktivt undervisningsmateriale om de udfordringer, som klimakrisen skaber i Nepal og Himalaya. 

Liv tager på flugt (lydbog)
Børnebog, hvor hovedpersonen Liv og hendes venner møder Sami, der faktisk har prøvet at være på flugt. 

Sult – Når mennesker mangler mad (mellemtrin)
Dette materiale handler om, hvad sult er, hvordan det kan forebygges, og hvordan man akut kan hjælpe de børn og voksne, som lever med sult helt tæt på livet. 

Sult – Når mennesker mangler mad (udskoling) 
Materiale handler om, hvordan sultkatastrofer kan forebygges, og giver indsigt i indsigt i klimaforandringers betydning for sultkatastrofer.

 

Materialer om personlige grænser 

Stærke Sammen (mellemtrin)
Viser hvordan man opbygger resiliens og forsøger at øge kendskab til rettigheder, fx i forhold til vold og overgreb for at opbygge styrke dem i at sige fra, hvis grænser bliver overtrådt.  

Stærke Samnen (udskoling)
Se hvordan fokus rettigheder kan styrke trivsel og fællesskab og give konkrete handlemuligheder i forbindelse med vold og overgreb – enten mod en selv eller nogen, man kender.

Køn og ligestilling
Det femte af FN’s verdensmål handler om ligeværd og ligestilling mellem køn. Det kan bidrage til at skabe større respekt og tryghed, der er vigtig for at kunne være sig selv blandt andre.

At tale, tænke og tro
Materiale om ytringsfrihed, religionsfrihed og tankefrihed. i forlængelse af FN's Børnekonvention artikel 13 og 14, der handler om retten til at udtrykke sine meninger frit og om retten til at tænke og tro på det, man vil. 

Materiale om digitale grænser 

    Et andet valg
    De er aldrig din skyld, hvis du bliver udsat for en digital krænkelse. Tre kampagnefilm giver en forståelse for hvordan digitale krænkelser, afpresning og bedrag kan se ud.  

    SletDet Rådgivningen
    Gratis og fortrolig rådgivning og hjælp til børn og unge under 18 år med at håndtere digitale krænkelser og ubehagelige oplevelser på nettet.

    Digitale fodspor
    Bliv klogere på dine egne digitale spor egne digitale spor, og hvordan du beskytter din identitet på nettet. 

    Tilgængelig døgnet rundt
    Materiale om online-stress og konstant (digital) tilgængelighed med fokus på, hvad det betyder for måden, hvorpå man er sammen sammen med familie og venner. 

     

    Grænser for adgang til fællesskab 

    Sammen i klassen
    Materiale med legende øvelser med muligheden for at komme tættere på hinanden. Formålet er at skabe fokus på trivsel, der skal styrke fællesskab. 

    Vores skole, vores stemmer
    Få viden og konkret erfaring med Børnekonventionens artikel 12 om retten til at udtrykke meninger og blive taget alvorligt. Materialet træner demokratisk selvtillid og opdyrker kultur med plads, rammer og tid til medbestemmelse.

    Alle spørgsmål vedrørende opsætning af aviser, brug af Newsdesk eller andet relateret til selve avisen, kan I få svar på ved at rette henvendelse til Skoleafdelingen i JP/Politikens Hus på enten mail eller telefon.

    Telefon: 3347 2147
    Mail: [email protected]

    Læs mere os se FAQ hos mediekonkurrencens hjemmeside. 

    I kan skrive til os på [email protected]. vi svarer på henvendelser så hurtigt som muligt, og senest to hverdage efter at I har skrevet.

    Alternativt kan I også kontakte Kathrine på  2194 0186.

    Efter deadline modtager hver klasse 200 trykte eksemplarer af deres avis, som kan deles ud i skolens lokalområde, hvorved der kan skabes opmærksomhed omkring budskabet, og de problematikker avisen berører. Avisen ligger desuden online på skoleavis.dk

    • At emnet er behandlet fra mange og gerne originale vinkler .
    • At artiklerne sætter fokus på årets tema ’Grænser’
    • At eleverne har arbejdet med opsøgende journalistik uden for deres skole med et bredt udvalg af kilder.
    • At der blandt artiklerne er solohistorier eller anderledes vinkler indenfor emnet.
    • At artiklerne er skrevet journalistisk for eksempel med brug af nyhedstrekanten, direkte citater og journalistiske virkemidler som underrubrikker og mellemrubrikker.
    • At der er tilstræbt objektivitet i artiklerne med en skarp adskillelse af opinionsstoffet
    • At der er variation i genrerne lige fra nyheden og reportagen til portrættet og baggrundshistorien.
    • At layoutet er overskueligt med et tydeligt hierarki og adskillelse mellem artiklerne.
    • At siderne har flotte illustrationer i form af egne fotos, grafikker og tegninger.
    • At sproget er læseværdigt og rettet for slåfejl og grammatiske fejl.

    Aviserne bliver bedømt af journalister fra Ekstra Bladet, Politiken eller Jyllands-Posten samt repræsentanter fra Red Barnet. 

    Der kåres vinderaviser i seks kategorier, og udnævnes 2. og 3. pladser i hver kategori.

    I 6.-7. klasse kåres

    • Bedste Ekstra Bladet-avis
    • Bedste Politiken-avis
    • Bedste Jyllands-Posten-avis

    I 8.-10. klasse kåres

    • Bedste Ekstra Bladet-avis
    • Bedste Politiken-avis
    • Bedste Jyllands-Posten-avis

    Vinderne offentliggøres på skoleavis.dk (efter uge 4 2025) og lærerne i vinderklasserne kontaktes direkte.

    Vinderen modtager 5.000 kroner til klassekassen. 2. og 3. pladserne modtager et diplom. Alle vindere bliver fejret ved et event i København i marts 2025.

    Her kan du se eksempler på en række aviser, som elever har lavet til Mediekonkurrencen for skoler