Epidemier og ebola

- når sygdom bliver
livsfarlig for mange

Foto: Red Barnet/Aubrey Wade

Fokusord

Epidemi, ebola, kolera, nødhjælp, nødhjælpsarbejder

Epidemier og ebola

https://skole.redbarnet.dk/globale-temaer/epidemier-og-ebola-mellemtrin/
Til underviseren

Antal lektioner

3-4

Målgruppe

Mellemtrin

Typer af aktiviteter

Læse, skrive brev, se billeserier og filmklip, lave reportage, quizze

I skal bruge

Computer/tablet og mobiltelefoner

Kort præsentation

Vi ser jævnligt billeder fra epidemier i medierne. Særligt ebola-epidemien i Vestafrika i 2014-2015 har, af gode grunde, fået meget omtale. Billeder fra epidemier rundt om i verden kan skabe bekymringer og spørgsmål hos eleverne. Målet med forløbet er, at eleverne bedre kan forholde sig til, at epidemier er et vilkår for mennesker forskellige steder i verden.

I aktiviteterne til forløbet får eleverne viden om, hvad en epidemi egentlig er, og hvad ebola og kolera er. Eleverne skal også lære om epidemiers konsekvenser for mennesker i de ramte lande, samt hvordan man hjælper og giver børn i de ramte lande tryghed og omsorg, trods vanskelige vilkår.

 

Fælles mål

I kan bruge materialet i natur/teknologi, historie samt sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab.

Læs mere om de tilknyttede kompetenceområder i undervisningsvejledningen.

 

Undervisningsvejledning

Om epidemier og ebola

Når mange mennesker bliver smittet med den samme sygdom i løbet af kort tid, hedder det en epidemi. I 2014 blev Vestafrika ramt af en voldsom epidemi ved navn ebola, hvor rigtig mange blev syge og skulle have hjælp. Ebola er meget sjælden, men det er kolera ikke. Koleraepidemier rammer oftest i katastrofe- eller slumområder, hvor der er dårlig hygiejne.

Epidemier kan både være livsfarlige sygdomme, men der findes også epidemier, som man ikke dør af. Når en befolkning bliver ramt af en epidemi, betyder det, at antallet af smittede stiger og stiger i løbet af en kort periode. I fattige lande kan epidemier være farlige, fordi hjælpen ikke altid kommer hurtigt nok. Nogle steder er sygehusene ikke gode nok, og ofte er der mangel på rent vand. Det kan betyde, at mange børn bliver syge eller mister deres familiemedlemmer.

Blandt de mest kendte epidemier er koleraepidemien, som hærgede i Europa i midten af 1800-tallet. En anden epidemi er den spanske syge, som var en slags influenza. Den spanske syge ramte i 1918 – 1920, og den dræbte omkring 50 millioner mennesker, heriblandt 14.000 danskere.

Ebola i Vestafrika

I nyere tid er ebola en af de mest omtalte epidemier, der har været. Ebola er en livsfarlig virus, som kan ramme både dyr og mennesker. Virussen smitter fra menneske til menneske igennem for eksempel spyt og blod.

Mennesker i ebola-beskyttelsesdragter

I 2014 ramte et udbrud af ebola landet Sierra Leone i Vestafrika. Sygdommen var meget smitsom og bredte sig utrolig hurtigt. Andre lande i Vestafrika blev også ramt af sygdommen, der meget hurtigt blev en epidemi. Epidemien blev stoppet igen i starten af 2015.

Det er det største udbrud af ebolavirus nogensinde. Nogle af grundene til, at ebola blev en så voldsom epidemi, er at virussen er meget dødelig, og at landene er meget fattige og derfor har dårlige sygehuse.

I skal ikke være bange for selv at blive smittet med ebola. Ebola har ikke spredt sig til andre steder i verden. Risikoen for, at sygdommen kommer til Danmark, er meget lille. Og hvis den gjorde, er de danske læger godt forberedt.

Familier går i stykker

David på to år har mistet sin far og sin storebror til ebola-epidemien i Vestafrika. Han var også tæt på at miste sin mor, men heldigvis kom hun i behandling, inden det var for sent. Her kan du læse historien om David og om de hårde omstændigheder, som ebola-epidemien har ført med sig for børn og voksne i Vestafrika. 

Livet på hospitalet

Da ebola begyndte at sprede sig i Sierra Leone i Vestafrika, oprettede Red Barnet et særligt hospital til at tage sig af de syge.

Se hvordan medarbejderne forsøgte at undgå smitte, hvordan patienterne havde det – og at der også blev holdt jul på hospitalet.

Red Barnet bekæmper ebola

Red Barnet har trænet lærere, forældre og sundhedsmedarbejdere i at forebygge den smitsomme ebola-virus. Vi har givet dem enkle og praktiske anvisninger, så de kan være med til at hindre sygdommen i at sprede sig. Og vi har leveret medicinsk udstyr til hospitalerne.

Derudover uddeler Red Barnet beskyttelsespakker til skoler, og oplyser folk om virussen via plakater og foldere, så de ved, hvordan de kan beskytte sig mod virussen, og hvordan de kan standse dens spredning.

Fokus på at hjælpe børnene

Ebola-epidemien betød, at mange mennesker døde, og mange børn mistede derfor deres forældre eller søskende.

Børn, der har oplevet død eller sygdom hos et familiemedlem, kan få det meget svært og have behov for at få støtte af en psykolog. Derfor havde vi særligt fokus på at hjælpe børnene i Vestafrika – både de børn, som blev smittet, og de børn, som mistede deres familie til ebola.

Fortælling fra en nødhjælpsarbejder

Da ebola begyndte at sprede sig i Sierra Leone i Vestafrika, oprettede Red Barnet et særligt hospital til at tage sig af de syge. Nødhjælpsarbejderen Kasper var med til at åbne hospitalet og hjælpe de syge børn og familier. Se med i videoen, når Kasper fortæller om mødet med børnene og om døden og glæden ved at overleve.

Video: Arbejdet på hospitalet (06:56 min.)

Nødhjælpsarbejderen Kasper var med til at åbne hospitalet og hjælpe de syge børn og familier. Se med i videoen, når Kasper fortæller om mødet med børnene og om døden og glæden ved at overleve.

">

 

Video: Julen (02:17 min.)

Kasper var også på arbejde juleaften. Det var en svær tid for børnene på hospitalet. Derfor besluttede personalet at gøre noget særligt ud af dagen.

">

 

Video: Beskyttelsesdragten (03:57 min.)

Dem, der arbejdede på hospitalet, var nødt til at have store dragter og handsker på. Dragterne beskyttede personalet mod at blive smittet med ebola. Det var altafgørende, at de sad rigtigt, og at alt blev gjort på den rigtige måde.

">

Koleraen spreder sig

Kolera er en sygdom, der kan give voldsom diarré. Det lyder måske ikke så farligt, men det betyder, at børn og voksne kan miste meget væske på kort tid. Og det kan man dø af.

Det er især i områder med meget fattigdom og slum, hvor der kan udbrede en epidemi. Eller under en katastrofe. 

Quiz

Test dig selv og prøv quizzen om epidemier og ebola.

Rigtige svar

Din rigtige svar er markeret med grøn

Hvad er forskellen på epidemi og sygdom?
B. Epidemi er, når en sygdom spreder sig til mange mennesker

Hvad var den spanske syge?
C. En slags influenza

Er kolera livsfarlig?
Ja, hvis man ikke får behandling hurtigt.

Hvor er der flest tilfælde af kolera?
I katastrofe- og slumområder.

Hvorfor er ebola farlig?
A. Den er utrolig smitsom, og man kan dø af den

Er der ebola i Danmark?
B. Nej

Hvad gjorde personalet på hospitalet i Sierra Leone juleaften?
C. Klædte en ud som julemand og delte gaver ud

Hvad lavede Red Barnets nødhjælpsarbejder, Kasper, i Sierra Leone under ebola-epidemien?
C. Var ansvarlig for et hospital

Sidens adresse er nu kopieret til din udklipsholder

Du kan indsætte den ved at trykke Ctrl + v