Aktivitetskatalog (udskoling)

Modelfoto: Ulrik Jantzen

Introduktion

I dette aktivitetskatalog har vi samlet en række forskellige lege og aktiviteter, som du kan benytte, når der skal arbejdes med klassens fællesskab. Men husk: du er ekspert i din egen klasse, så du ved bedst, hvad der vil fungere for netop dine elever. Det er derfor kun vejledende, at der er noteret klassetrin, da alle lege vil fungere forskelligt i forskellige klasser. Husk at inddrage dine elever i hvilke lege/aktiviteter de synes lyder sjove.  

Lidt om leg
Legen kan ses som en særlig måde at være på, hvor det allervigtigste, er det, der sker lige i det øjeblik. Tilstanden er ofte forbundet med noget rart og lystbetonet. Når vi er optaget af leg, tænker vi ikke på alt det, der sker omkring. Derfor er det også et rigtig godt sted at styrke fællesskabet, fordi legen er med til at skabe et fælles bånd, eller i hvert fald en fælles oplevelse eller et fælles grin. En del af legen handler om at gøre det, der ikke altid er muligt i virkeligheden, det der er lige på grænsen. Derfor kan vi også i legen komme fysisk tættere på hinanden og måske opleve, at det ikke er så farligt. Særligt hos tweens og teenagere er der mange ydre rammer for, hvad der er 'rigtigt' og 'forkert'. I bedste tilfælde kan legen få os til at glemme nogle af de ydre rammer og giver derfor mulighed for at komme endnu tættere sammen i fællesskabet.

I leg kan man:  

  • Grine og have det sjovt sammen  
  • Mærke, mærke sine egne og hinandens grænser  
  • Lære at lytte til hinanden  
  • Og ikke mindst få en god fælles oplevelse.  

At skabe sammen - konstruktionslege 
Hvis man bytter rundt på ordene i 'fællesskab' bliver det til at skabe fælles. Vi forbinder os, når vi skaber noget sammen, og der opstår ofte nye snakke om det, der er skabt. Derfor er lege, hvor vi skaber noget særligt vigtige for at styrke fællesskaber i alle aldre. Den type lege kalder vi for konstruktionslege - og det kan fx være store fælles byggeprojekter med Lego, papkassebyer, huler eller måske lege med mere avanceret teknologi.

Leg/aktiviteter i udskolingen
I udskolingen synes nogle elever, at det er utjekket at lege, og det kan være svært for dem at give sig hen, hvis ikke der er skabt et trygt rum. Tit er det sådan, at der kommer god energi, når først legen er i gang. Det kan være en god ide at anerkende modstand, men stadig tro på legen. At være fagligt nysgerrig og kunne undre sig, understøtter lysten til at lege. – Også i udskolingen er det vigtigt at holde fast i en legende tilgang til læring. 

Navnebold

Fra undervisningsmaterialet ’Forskellige Sammen’ 

KlassetrinAlle
Varighed: Ca. 10-20 minutter, afhængig af, hvor mange runder I laver
Forberedelse og materialer: 1-2 bløde bolde 

Rammesætning 
Navnebold er et spil, hvor alle elever er aktive på samme tid, og hvor det gælder om at lægge mærke til hinanden og huske, at alle skal være med. Eleverne skal særligt huske på, hvem de får bolden fra, og hvem de kaster den videre til. Således kræver spillet elevernes fulde opmærksomhed på hinanden.
 Legen styrker altså klassens fællesskab, samarbejds- og koncentrationsevne.

Sådan gør I  

  • Inden øvelsen kan gå i gang, skal eleverne stå i en rundkreds, så alle kan se hinanden. I de yngste klasser kan det være en god ide at minde eleverne om, at det i en øvelse som denne er bedst at kaste underhåndskast, og evt. vise dem, hvordan sådan et kast ser ud.
  • Spillet går ud på, at eleverne kaster med en blød bold til hinanden, men hver elev må kun modtage og kaste bolden videre én gang i hver omgang. Den, der kaster bolden, siger navnet på den, bolden kastes til.  
  • Eleven sikrer kortvarig øjenkontakt med den, man kaster til, inden bolden sendes afsted. Nogle børn kan have svært ved længerevarende/intens øjenkontakt. Dette er derfor en nænsom måde at træne at være tæt sammen, uden at det bliver for intimiderende. 
    En runde er færdig, når alle elever har modtaget bolden én gang. 
  • Gentag runden og se, om I kan sætte tempoet lidt op. Brug evt. et stopur på tavlen. Ved at sætte tid på kan eleverne få en oplevelse af at blive bedre til noget, hvis de samarbejder. Vurder selv, om din klasse synes, det er fedt med dette konkurrenceelement.  
  • Gør evt. øvelsen sværere ved at bringe to bolde i spil på én gang. 

Global opvarmning (Hus, orkan og menneske)

Idé af Kit Nørgaard 

KlassetrinAlle
Varighed: 
10-30 minutter 
Forberedelse og materialer: 
Ingen

 
Rammesætning: Denne leg er en rigtig fin fællesskabsleg, der både favner samarbejde, fællesskab og et element af spænding.  Den giver god energi og kan laves af både store og små. Den er lidt kompleks at forstå, så det er en god ide at instruere den trinvis. Denne aktivitet er god, fordi der ofte opstår rigtig god synergi, samarbejde, grin, fællesskab og gode snakke.  

Sådan gør I

  • Deltagerne står i rundkreds og deles i op i 3 
  • De 3 der står sammen skal til sammen danne et hus med et menneske i. Et ”hus” dannes ved, at to deltagerne to og to placerer sig over for hinanden med armene over hovedet og håndfladerne mod hinanden. Den tredje stiller sig inden i huset og er menneske. Husene ligger i rundkredsformation.  
  • En deltager står i midten af rundkredsen.  Denne person kan sige 3 forskellige ord: hus, menneske eller orkan. 
  • Hvis deltageren i midten siger menneske”, skal alle mennesker nu finde et nyt hus og deltageren i midten kan stjæle en plads. Den der ikke får et hus, kommer nu i midten.  
  • Hvis deltageren i midten siger ”hus”, skal alle dem der er huse nu finde et nyt menneske at være den ene del af et hus ved.  
  • Personen i midten skal forsøge at en plads i stedet for en af de andre som hus. Den der ikke får en plads som hus, er den nye person i midten.  
  • Personen i midten kan også sige ”orkan”. Nu skal alle finde et nyt sted at stå enten som hus eller menneske. Alle vælger selv om de er menneske eller hus, så længe det går op i 3.  
  • Legen fortsætter og den i midten vælger selv om de siger menneske, hus eller orkan. 
  • Når I kender legen rigtig godt, kan I finde på nye ord og regler. 

Fortæl en tegning til din makker

Klassetrin: Alle 
Varighed: 15-40 minutter 
Forberedelse og materialer: 
Stil stole op i to rækker med ryggen til hinanden (en stol til alle elever). Print tegning til halvdelen af eleverne. Find papir og tegneredskab til halvdelen af klassen. 

Rammesætning 
Denne tegneleg er kreativ og et godt afbræk for eleverne, hvis de har brug for at skabe fokus og nærvær. Den udfordrer og styrker elevernes kommunikation og evne til at samarbejde.
 

Sådan gør I  

  • Man skal være sammen to og to (her kan det være en god ide at udfordre eleverne og deres relationer ved at sætte dem sammen med nogen, som de ikke er vant til at arbejde sammen med.   
  • Eleverne på den ene række får en tegning (de må ikke vise den til deres makker), eleverne på den anden række får et blankt stykke papir (evt. en bog som underlag) og en blyant.   
  • Øvelsen går ud på, at eleven med tegningen skal fortælle sin makker, hvordan tegningen ser ud, hvorefter makkeren skal forsøge at tegne, hvad de bliver fortalt.  
  • Det er en god ide at fortælle i brudstykker, hvad der er på tegningen/fokusere på en bid ad gangen. 
  • Byt eventuelt rundt, hvis der er tid – det skal i så fald være en anden tegning, der skal kommunikeres om.

Kispus med kram

Idé af Kit Nørgaard  

Klassetrin: Alle 
Varighed: 10-20 minutter eller så længe, det er sjovt at lege. 
Forberedelse og materialer: Ingen 

Rammesætning
Kispus er en gammel leg. Den har god energi og den er nem at forme til den gruppe der leges med.   

Sådan gør I  

  • Stil jer i en rundkreds.  
  • Instruer eleverne i at blinke til hinanden og bytte plads med den, de blinker til. Alle kan blinke til alle og bytte plads med alle.  
  • Leg legen lidt i den simple form til alle har forstået legen. Byt eventuelt blik ud med andre bevægelser (vinke, hoppe evt.).  
  • Indsæt en fangekrammer. Fangekrammeren skal nu fange de andre, når de bytter plads. Når man bliver fanget, får man et kram. Ind imellem bestemmer læreren, at fangekrammeren skiftes ud.  
  • Når eleverne bliver trygge i legen, kan fangekrammeren skiftes ud med en fanger, så man nu bliver den nye fanger, når man røres af fangeren. 

OBS: Hvis nogen af eleverne ikke føler sig tilpas med at få krammer, kan det skiftes ud med en highfive. 

Find og frys

Idé af Kit Nørgaard 

Klassetrin7.-9. klasse
Varighed: 
10-30 minutter 
Forberedelse og materialer: 
Evt.
 lav en liste over skulpturer eleverne skal lave (samme antal som elever) 

Rammesætning 

I denne aktivitet skal eleverne arbejde sammen på kommando. Det kan virke en smule kaotisk, men giver god synergi og hurtigheden sikrer, at eleverne bliver blandet med andre end de plejer. Find og frys er en dramaleg der kræver samarbejde og sætter fantasien på spil. Når eleverne så hurtigt skal finde makkere, vil de blive nødt til at arbejde sammen i nye konstellationer. 

Sådan gør I

  • Lad eleverne gå mellem hinanden i rummet.  
  • Når læreren siger: 1 Eiffeltårn” skal eleverne stille sig som et Eiffeltårn 
  • Eleverne går videre denne gang siger læreren: 2 Gyngestativ. Nu skal eleverne gå 2 og 2 sammen og stille sig sov et gyngestativ.  
  • Eleverne går videre og læreren siger: 3 Vogntog. Nu stiller eleverne sig sammen 3 og 3. Sådan fortsætter legen indtil alle er samlet om at lave et billede. 
  • Man kan variere med alle mulige figurer eller billeder eller scenarier fx scener fra film.  

Vi er alle unika

Idé af Kit Nørgaard 

Klassetrin: 6.-9. klasse
Varighed: 
10-20 minutter
Forberedelse og materialer: 
En stol pr. person. Forbered hvilke sætninger I skal arbejde ud fra eller brug ” Jeg er unik fordi…”  

Rammesætning:  Fed og energifyldt kredsleg, hvor deltagerne finder ud af ting om hinanden, og hvad de har til fælles.  Man kan nemt som lærer styre, hvad legen skal indeholde, og således lægge det fokus, der er interessant, for fællesskabet. Eleverne bliver opmærksom på det, de har til fælles og lærer lidt mere om hinanden. Den munder ofte ud i et fælles grin.   

Sådan gør I

  • Alle elever skal sidde i en cirkel på en stol hver. En person i midten uden stol 
  • Personen i midten siger “ Jeg er unik fordi… Jeg godt kan lide Lasagne”  
  • Alle dem der også kan lide lasagne, rejser sig nu og bytter plads. Den i midten skal prøve at få en stol. Den der ikke får en stol, er ny i midten.  
  • Den nye i midten siger fx “Jeg er unik fordi, jeg godt kan lide heste” 
  • Alle dem, der godt kan lide heste, bytter nu plads og den i midten stjæler en stol.  
  • Når legen kører fint, kan der indsættes en regel om, at man altid skal flytte til højre, når stolen til højre for en, er ledig. Også selvom man ikke er enig med udsagnet i midten.  
  • Læreren kan ændre på spørgsmålet i midten, så det i stedet kunne være: “ Jeg brænder for…. ” eller “ Jeg er god til.... “ eller “ Det gør mig glad når.....” eller “  lidt mere simpelt som  “ min yndlingsmusik er...

Instajagten

Idé af Kit Nørgaard 

Klassetrin: 6.-9. klasse
Varighed: 
30-60 minutter
Forberedelse og materialer: 
Ingen

Rammesætning: På Instajagten undersøger eleverne forskellige fænomener gennem billeder. Her er det oplagt at arbejde med temaer som fællesskab, samarbejde, samhørighed, forskellighed eller lignende. Denne aktivitet er god, fordi der ofte opstår en rigtig god synergi og nogle fine snakke i grupperne. 

Sådan gør I  

  • Del eleverne i grupper.  
  • Send dem ud på skolen eller ud i byen. Lad dem tage 10 billeder om temaet. 
  • Vælg 10 billeder, der tilsammen indkapsler hvad fx fællesskab er, hvis det er det fænomen I har valgt. Begrund valget. 
  • Lav det som en udstilling, en konkurrence, eller lav en rigtig insta med dem.  

Mulige benspænd: Du kan vælge at give klassen bespænd som fx: I må ikke selv være med på billederne. I må ikke have rigtige mennesker med. I skal have rigtige mennesker med. Der skal være nogle i alle aldre. I skal altid være der sammen med andre. 

Picassodialoger

Idé af Kit Nørgaard 

Klassetrin6.-9. klasse
Varighed: 
1 minut per deltager + 10 min ekstra. Så med en gruppe på 20 er det ca. en halv time. 
Forberedelse og materialer: 
Tænk over hvad der kan være ok at spørge om i netop din elevgruppe. Måske er alle spørgsmål tilladt, måske er det nødvendigt med begrænsninger. Lav eventuelt nogle præfabrikerede spørgsmål, som er relevante for jer, eller for elever som har svært ved at finde på. Der skal bruges papir, underlag til papiret, farvede tuscher. Der er mulighed for at snakket sammen med de andre i klassen på en lidt uformel måde og lære nye sider af hinanden at kende. 

Rammesætning: Legen er en dialogskabende leg, der samtidig inviterer til kreativitet. I legen er deltagerne i dialog med hinanden, samtidig med de i fællesskab skaber anderledes portrætter. Klassen kan komme til at lære nye sider af hinanden.  

Sådan gør I 

  • Del klassen i 2 grupper. 
  • Giv alle den ene halvdel papir og et underlag. Giv den anden halvdel en tusch eller farve 
  • Bed dem med papir om at stille sig med ryggen til hinanden i en rundkreds og med papir og underlag i hænderne foran sig, 
  • Bed de øvrige om at stille sig ud for en af de deltagere, der har papir, så alle står i en indre og en ydre rundkreds. 
  • De yderste skal nu tegne portrætter af de inderste. Dette gøres i samarbejde. Alle får lov at tegne 1. min på hver. Så hver gang der er gået et minut, siger læreren skift.   
  • Da portrættet tegnes af mange, er det vigtigt, at man kun tegner en lille del. En tegner måske hovedformen der skal være stor og fylde hele papiret, en anden et øje, en tredje en næse osv.  
  • Imens der tegnes, stiller personen der bliver tegnet spørgsmål til tegneren. Det kunne være: Hvad er din yndlingsfilm, hvem er den mest cool person du kender? Hvad ville du bruge dine penge til, hvis du vandt en million?  
  • De fleste elever kan selv finde på noget at spørge om, men man kan vælge at uddele hjælpespørgsmål. Læreren kan vælge, om det er tilladt med alle typer spørgsmål, eller om de skal være målrettet et bestemt tema. 
  • Når man er færdig kigger man på de samlede billeder.  
  • Man skal alle igennem, så man skifter, så dem der har papiret, får tusch og omvendt.  
     

OBS: Det kan være svært for de unge at håndtere at billederne er uskønne. Og det er de ofte når 10 mennesker har lavet et portræt sammen. Hæng dem op og leg det er Picasso. Skab rum for at distancere sig fra tegninger og grin fælles af den måde at skabe tegninger på.

Stæreleg

Idé af Kit Nørgaard 

Klassetrin: 6.-9. klasse
Varighed: 30 minutter 
Forberedelse og materialer: 
Stole til alle + 1 ekstra

RammesætningStæreleg er en samarbejdsleg, som kræver ret meget strategi. Den skal ofte leges lidt længere tid, men er rigtig god til at skabe snakke om, hvordan man skaber det gode samarbejde. Man får samtidigt blik for at passe på hinanden. Aktiviteten er god, fordi man i legen bliver bevidst om hvordan man løser udfordringer i en gruppe med pres. Den giver mulighed for rigtig gode teamsnakke.

Sådan gør I 

  • Alle eleverne skal sidde på en stol. Eleverne er alle stære i en stæreflok. Deres mål er at passe på hinanden.  
  • Læreren eller en anden udvalgt deltager er rovfugl. 
  • Alle stole skal stå hulter til bulder i et område på samme størrelse som svarende til at stolene stod i rundkreds. Der skal være en ekstra ledig stol. Den ledige stol skal være længst muligt væk fra rovfuglen.  
  • Rovfuglen skal nu langsomt bevæge sig hen mod den ledige stol, mens den basker med vingerne. Rovfuglen må ikke løbe 
  • Stærene skal beskytte den ledige stol, så rovfuglen ikke kan sætte sig. De beskytter den, ved selv at sætte sig på stolen. Det betyder dog at en ny stol bliver ledig.  
  • Når rovfuglen får en stol, starter man forfra til det lykkedes at samarbejde om at holde rovfuglen væk. Stop gerne op og snak strategi og samarbejde.  

Kom sikkert i land

Klassetrin: 6.-9. klasse
Varighed: 30 minutter 
Forberedelse og materialer: 
Planlæg en rute, ligesom Minecraft, som eleverne skal følge på arkene på gulvet + papir fx 64 stykker, så I kan lave en rute med 8x8 stykker.  

Rammesætning: Aktiviteten er god, fordi man i legen bliver enormt bevidst om, hvordan man løser udfordringer og samarbejder i en gruppe – især under pres. Den giver mulighed for rigtig gode teamsnakke. 

Sådan gør I 

  • Fortæl at de skal forestille sig, at de er ude at svømme ved et flot koralrev mellem to øer et varmt og dejligt sted. Det er sikkert at svømme over koralerne, men kommer man ud på det dybe vand, er det farligt 
  • Læg x antal stykker papirer ud på gulvet (Fx 8x8 – eller hvilken størrelse du synes er passende). Holdet skal fra den ene ende til den anden, og der er kun en vej man kan gå (facilitator har lavet ruten på et stykke papir). Man kan gå lige ud/til højre/til venstre – men ikke skråt. Eleverne skal huske ruten og hjælpe hinanden over. Træder man forkert bliver man spist af en haj og skal tilbage i køen. 
  • Legen kan laves så to eller flere hold konkurrerer mod hinanden, men kan også lave med små grupper, hvor der i så fald er mere fokus på samarbejde fremfor konkurrence.